Маноло Бланик го отвори семејниот тефтер со рецепти и сподели лесен десерт во кој секој ќе ужива. Популарниот дизајнер на обувки објави како се приготвува неговиот омилен чоколаден мус.
Состојки
2 | чоколада |
2 лажици | путер |
6 | јајца (жолчките и белките раздвоени) |
80 гр + 2 лажици | шеќер |
120мл | слатка павлака |
Подготовка
Искршете ги чоколадата на ситни парчиња и заедно со путерот ставете ги во огноотпорен сад над тенџере со вода која врие. Мешајте со дрвена лажица за да се растопи.
Оставете го чоколадото да се олади неколку минути, а потоа додавајте ги жолчките – една по една. Мешајте добро по секоја додадена жолчка за смесата да биде хомогена.
Во одделен сад, изматете ги белките за да добиете пена. Бавно додавајте го шеќерот и миксирајте додека не добиете цврста пена. Ќе знаете дека е доволно кога на мешалките ќе се оформат „врвови“ од пената.
Внимателно измешајте ја пената од белки во чоколадната смеса.
Во друг сад, измиксирајте ја слатката павлаката со двете лажици шеќер. Потребно е да се добие густа и цврста смеса.
Додајте ја слатката павлака со чоколадната смеса и промешајте внимателно.
Распределете го чоколадниот мус во чаши, покријте ги и ставете ги фрижидер 2 часа. Уживајте!