Баклавата е популарно кулинарско искушение на кое едноставно не можете да му одолеете и од кое секогаш ќе посакате уште едно залаче. Слатката турска пита е совршен партнер на секој филџан силно кафе и примамлив десерт на секоја богата трпеза.
Креирањето на совршената комбинација од крцкави тенки кори, сечкани јаткасти плодови и сладок шеќерен сируп е мал предизвик во кујната. Но, со вистинскиот рецепт, од вашата кујна секогаш ќе излегува идеална баклава која експресно ќе исчезнува од чиниите.
Состојки
500 гр. | кори за баклава |
600 гр. | ореви |
1,5 кг. | шеќер |
1 пакетче | ванилин шеќер |
250 гр. | маргарин (1 коцка) |
750 мл. | вода |
Подготовка
- Измелете 300 гр. ореви, а останатите исечкајте ги ситно.
- Земете две кори и поставете ги една над друга. На едниот крај од корите по целата должина дарежливо ставете ореви, а потоа виткајте ги корите како ролат, започнувајќи од страната на која ги ставивте оревите.
- Ролатот ставете го во плех и повторете ја истата постапка со сите останати кори.
- Растопете ја коцката маргарин. Исечете ги корите на неколку делови (4 или 5) и потурете ги рамномерно со растопениот маргарин.
- Во загреана рерна на 180°C ставете ја баклавата да се пече 30-40 минути, односно додека да добие златна боја. Извадете ја и оставете ја да се олади.
- Во длабок сад за варење измешајте го шеќерот со 750 милилитри вода. Ставете го на тивок оган и откако ќе се растопи шеќерот, додајте го ванилиниот шеќер. Оставете го да врие точно 3 минути.
- Тргнете го шербетот од оган и додајте половина филџан ладна вода. Оставете го малку да се излади. Важно е шербетот да биде топол, но не премногу жежок (Кога ќе го ставите прстот во него, да можете да ја трпите топлината).
- Со добиениот шербет потурете ги изладените баклави и оставете ги да отстојат барем неколку часа за да го впијат шербетот.
Баклавата секогаш се сервира на собна температура и не се чува во фрижидер.