Поканете ја есента во вашата кујна со превкусни мафини со печена тиква. Слатки, меки и со примамлива арома на цимет и морско оревче, овие неодоливи мафини брзо ќе „летнат“ од чиниите.
Состојки
450 гр | пире од печена тиква |
1 ¾ шолји | брашно |
1 шолја | бел шеќер |
½ шолја | кафеав шеќер |
2 лажички | цимет |
¼ лажичка | мелено каранфилче |
¼ лажичка | морско оревче |
1 лажичка | сода бикарбона |
½ лажичка | сол |
1 лажичка | екстракт од ванила |
2 | јајца |
½ шолја | масло |
Подготовка
- Исечете ја тиквата и отстранете ги семките. Покријте ја со алуминиумска фолија и печете ја околу еден час во загреана рерна на 200°С. Откако ќе се олади, со лажица извадете ја внатрешноста. Ставете ја во блендер или убаво испасирајте, за да добите пире.
- Премачкајте ги формите за мафини со малку путер или маргарин и оставете ги настрана.
- Во длабок сад ставете ги сите суви состојки, односно брашното, белиот и кафеавиот шеќер, солта, содата, циметот, каранфилчето и морското оревче. Промешајте.
- Во друг сад ставете ги јајцата, пирето од тиква, маслото и екстрактот од ванила. Промешајте со маталка, но не премногу и така добиената смеса турете ја во садот со сувите состојки. Добро промешајте со лажица.
- Ставете од смесата во формите за мафини и печете на 190°С околу 20 минути.