Романтична вечера зготвена со љубов има моќ инстантно да ја стопи сета нервоза, а шеф Никола го докажува тоа. Талентираниот готвач ја дочека сопругата со позитивност и кулинарска симфонија на мириси и вкусови и ја натера да заборави на напнатиот ден и лутината.
Сервирајќи ѝ со внимание чинија со ароматни ребра, кремасти тестенини и кревка, свежа салата, шеф Никола ја развлече насмевката на лицето на неговата сакана Стефанија.
Коментирајќи го примамливото изненадување, тој вели:
“
Секогаш точно знам како да ја исфрлам негативната енергија од мојата сакана. Затоа и носам титула Шеф. Да, во ред, признавам дека дома шеф е мојата љубена. Јас шефувам на работа и тоа го правам совршено добро, исто како и храната, оброкот или што и да приготвувам за гостите, а и за домашните.
Мирисот на јадењето е првото нешто кое го чувствувате. Мирисот го мами погледот. Погледот предизвикува соблазнување и желба веднаш да се вкуси храната. А кога ќе се вкуси храната зготвена од моите раце, се заборава на сè и едноставно се ужива со задоволство во секое залче. Признавам дека знам да направам хаос во кујната. Но, тоа е позитивен хаос зашто секогаш резултатот е фантастичен. И денеска не беше поразлично. Мирисот и вкусот на храната направија за час да исчезне нервозата. Целта е постигната. Сопругата насмеана и среќна, јас уште повеќе. Исто така, признавам дека ја сакам. Ја сакам секогаш во секоја варијанта. Ја сакам и кога е лута. Слатка е и кога се лути. По лутење следи смеење. Јас сум просто луд по тоа нејзино смеење. Со неа, секогаш и секаде.
Шеф Никола
Шеф Никола сподели и чекор по чекор како ја приготви специјалната вечера:
Сочни и ароматни ребра
Состојки
800 гр | ребра |
сол | |
мешан бибер | |
2 лажици | слатка пиперка Вегета Маестро |
2 лажици | димена пиперка Вегета Маестро |
2 лажици | лута пиперка |
Подготовка
Свежото ребро убаво се зачинува од двете страни и се витка најпрво во хартија за печење, а потоа во алуминиумска фолија и убаво се затегнува.
Завитканото ребро се става во плех и се пече 3 часа на температура од 165°C.
Откако ќе се испече, местото се одмотува, се премачкува со барбекју сос и се запекува 20 минути на температура од 220°C.
Кремаста паста
Состојки
200 гр | тестенини Zlato polje |
50 гр | чадена сланина |
100 гр | чедар |
1 лажица | димена пиперка Вегета Маестро |
1 лажица | Вегета |
црн бибер Вегета Маестро | |
150 мл | крем за готвење |
Подготовка
Ги вариме тестенините според инструкциите на пакетчето.
Во тава запржуваме сечкана чадена сланина, па ги додаваме димената пиперка, кремот за готвење, вегетата, чедарот и зачинуваме со црн бибер.
Откако смесата ќе се спои и ќе стане хомогена, ги додаваме сварените тестенини и промешуваме за сосот да навлезе во нив.
Кревка салата
Состојки
рукола | |
марула | |
Ајсберг | |
шери домати | |
пармезан | |
крем балсамико | |
маслиново масло |
Подготовка
Зелената салата ја сечкаме и додаваме шери домати.
Зачинуваме со маслиново масло и крем балсамико, а на крај додаваме и ленти пармезан.