Кој може да одолее на мирисот на домашни крофни? Меки, вкусни и неодоливи, крофните се посакувани од секој љубител на слатките задоволства. Па, ако сакате да се наградите себеси и вашите најблиски со оваа слатка закуска, еве како да направите домашни крофни на едноставен начин.
Состојки
700 гр | брашно |
400 мл | млеко |
50 мл | масло |
40 гр | квасец (1 коцка) |
2 | јајца |
1 лажица | шеќер |
½ лажичка | сол |
масло за пржење |
Подготовка
- Затоплете го млекото и ставете го во длабок сад. Додајте ги квасецот и шеќерот. Добро изматете со маталка. Додајте половина од брашното (350 гр) и промешајте.
- Изматете ги јајцата и додајте ги во смесата заедно со солта и маслото. Добро промешајте. Ставете го во садот и остатокот од брашното и мешајте за смесата да се соедини. (Доколку смесата која ќе ја добиете е премногу леплива, тогаш можете да додадете уште околу 50 гр брашно.)
- Набрашнете го тестото, покријте го со чиста крпа и оставете го околу 20 минути на топло место, додека да порасне.
- Кога ќе се удвои тестото, на даска поросете брашно. Замесете го тестото и развлечете го за да направите кора со дебелина од околу еден сантиметар.
- Со калап за крофни или со чаша исечете кругови и наредете ги на набрашнет плех или чиста крпа. Покријте ги со крпа и оставете ги да отстојат околу 20 минути.
- Пржете ги крофните на тивок оган. Совет: Ставете ги крофните да се пржат наопаку, односно горе да биде страната на која лежеле додека отстојувало тестото. Веднаш штом ќе ги ставите да пржат, покријте ги накратко со капак.
- Откако крофните ќе добијат златна боја, извадете ги од маслото и ставете на кујнска хартија за да се впие вишокот масло.
- Готовите крофни поросете ги со шеќер во прав. Декорирајте со чоколаден прелив или глазура за торта. По желба, можете со шприц да ги наполните со чоколаден крем или џем.