Состојки
8 топки | сладолед (со вкус по избор) |
3 чаши | издробен корнфлекс |
1 ч.л. | цимет |
1 ч.л. | шеќер |
3 | белки од јајце |
масло |
Подготовка
- Наредете ги топките сладолед во чинија и ставете ги во фрижидер 1 час, за да се стврднат.
- Во длабок сад измешајте ги корнфлексите, шеќерот и циметот.
- Во друг сад изматете ги белките од јајце.
- Извадете ги топките сладолед и истркалајте го во садот со корнфлекси, така што да има корнфлекс од сите страни. Ставете ги топките повторно во фрижидер околу 30 минути.
- Извадете ги и макнете ги во белката од јајце и повторно истркалајте ги во корнфлексот. Ставете ги уште еднаш во фрижидер. Овој пат оставете ги 1-2 часа.
- Во тенџере ставете доволно масло, за да можат да се потопат топките сладолед. Загрејте го на висока температура.
- Извадете го сладоледот од фрижидер. Најдобро е да пржите по една топка. Ставете ја топката сладолед во жешкото масло и пржете 10-15 секунди. Вртете ја за да се испржи од сите страни.
- Врз секоја топка може да ставите шлаг пена, парче плод или да ја прелиете со чоколаден прелив или мед.
- Послужете го сладоледот топол.
!
Совети:
Ако во почетокот не успеете да направите идеални топки, не се разочарувајте. Откако ќе се стврдне сладоледот, ќе можете полесно да гo обликувате, дури и со раце.
Не го пржете сладоледот подолго од 15 секунди, затоа што може да пукне обвивката и сладоледот да истече во маслото.