Домашните сладоледи се идеален летен десерт, а кога се послужени во домашни корнети, се неодолив деликатес.
Состојки за сладоледот
500 мл | слатка павлака |
500 мл | овошен јогурт |
8 големи лажици | пунч од кокос |
кокосови трошки | |
шеќер (по желба) |
Подготовка на сладоледот
- Изматете ја слатката павлака, а потоа додајте го прво јогуртот, па пунчот.
- Во смесата ставете ги и кокосовите трошки и измешајте со лажица.
- Можете воопшто да не употребите шеќер, но ако сакате посладок сладолед, додајте шеќер по вкус.
Состојки за корнетите
1 шолја | шеќер во прав |
5 големи лажици | путер |
2 | белки од јајца |
1 мала лажичка | екстракт од ванила |
½ шолја | брашно |
Подготовка на корнетите
- Изматете го шеќерот со путерот. Додајте ги белките, па брашното и екстрактот од ванила. Добро изматете.
- Во плех за печење ставете со лажица од смесата на неколку места и измазнете за да добиете кругови. Внимавајте да не ги поставувате премногу блиску еден до друг за да не се залепат. (Со набројаните состојки излегуваат 10 корнети, најдобро е да ги печете на два пати, по пет во плех.)
- Печете 5 минути на температура од 175°С, односно додека не заруменат. Во овој момент изгледаат како мали палачинки.
- Откако ќе фатат малку кора на краевите, реагирајте брзо – Со шпатула вадете ги и ставајте ги во мали длабоки садови за да добијат форма. Штом ќе се зацврстат, извадете ги од садовите и во нив ставете од сладоледот. Декорирајте по желба.
Рецептот е на форумџиката @AnaKarenina, која доби најмногу гласови во кулинарскиот натпревар „Фемина готвач – Тема: Домашен сладолед“.