• Среда, 11 Февруари 2015
Трагате по чоколаден деликатес кој ќе го приготвувате повторно и повторно? Ви предлагаме чоколаден колач со сунѓереста основа и кремаст слој во кој ќе се заљубите по првиот залак.
Состојки
Пандишпан
2 шолји | шеќер |
2 шолји | брашно |
½ шолја | масло |
2 лажици | какао |
½ литар | јогурт |
1 лажичка | сода бикарбона |
Фил
200 мл. | млеко |
9 лажици | шеќер |
200 гр. | чоколадо за готвење |
2 лажици | какао |
250 гр. | маргарин (1 коцка) |
Подготовка
- Во длабок сад ставете ги јогуртот и маслото и мешајте со миксер. Постепено додавајте ги останатите состојки за пандишпанот. Мешајте со миксерот додека смесата не се соедини.
- Добиената смеса претурете ја во тава број 32, претходно премачкана со масло и поросена со малку брашно. Разнесете ја смесата рамномерно и ставете ја да се пече на 220°C околу половина час. Извадете го пандишпанот од рерната и оставете го да се олади.
- Млекото ставете го во длабок сад на оган. Откако ќе започне да врие, веднаш додајте ги во него шеќерот и какаото наменети за филот и чоколадото за готвење. Мешајте додека да почне да се згуснува. Тргнете го филот од оган и оставете го да се лади. Важно е да не дозволите филот премногу да се олади.
- Во одделен сад измешајте го маргаринот со миксер, а потоа во него додајте го направениот фил. Повторно промешајте за да добиете хомогена смеса.
- Врз изладениот пандишпан, нанесете го филот и размачкајте го рамномерно по целата површина.
- За крај, изрендајте одгоре чоколадо.