• Четврток, 26 Декември 2019
Еуфоријата се чувствува, празничната сезона започнува, а ниту една домашна забава не завршува без десерт кој глатко изнудува гласно Ммммм.
Токму затоа ги поканивме Дејв од „Dave’s Kitchen“ и Теа од „Готвиме со Теа“ да подготват слатки задоволства со пудинзите Dolcela за нашата нова кулинарска битка.
Кој десерт ви се допаѓа повеќе?
Dave’s Kitchen: Новогодишни чоколаден и ванила тарт
Состојки за чоколаден тарт
За кората
За филот
За чоколадната глазура
За декорација
| божиќни колачиња |
| ѕвезден анаснон |
| стапчиња цимет |
| црвен прехранбен прав |
Подготовка на чоколаден тарт
- Најпрво подгответе ја кората за тартот. Во длабок сад промешајте ги бисквитите, шеќерот, какаото и растопениот путер. Оформете ја кората во тавче за тарт кое има дно кое се отстранува. Оставете во ладилник додека не го подготвите филот.
- За да го подготвите филот, во тенџере на оган ставете го млекото промешано со чоколадниот пудинг, шеќерот и екстрактот од ванила. Постојано промешувајте со помош на жица за матење додека не добиете густ сварен пудинг. Тргнете настрана, додајте го путерот и постојано промешувајте додека комплетно не се растопи. Покријте со хартија за свежа храна, така што ќе го допрете дното за да спречите формирање на кора на пудингот додека се лади.
- Изматете го изладениот пудинг со помош на миксер и додајте го чоколадниот крем со парчиња лешници. Нанесете го филот во изладената кора и измазнете со помош на шпатула.
- Во сад на пареа, растопете го чоколадото заедно со путерот. Нанесете ја чоколадната глазура врз изладениот фил и измазнете со помош на шпатула. Оставете во ладилник да се стегне минимум 2-3 часа.
- Пред сервирање декорирајте со божиќни колачиња, ѕвезден анасон, стапчиња цимет и црвен прехрамбен прав.
Состојки за ванила тарт
За кората
200 грама | мелени бисквити |
2 лажици | шеќер |
130 грама | растопен путер |
За филот
Подготовка на ванила тарт
- За да ја приготвите кората за тартот, во длабок сад промешајте ги бисквитите, шеќерот и растопениот путер. Оформете ја кората во мини индивидуални тавчиња за тарт. Оставете во ладилник додека не го подготвите филот.
- За филот, во тенџере на оган ставете го млекото промешано со ванила пудингот, шеќерот и екстрактот од ванила. Постојано промешувајте со помош на жица за матење додека не добиете густ сварен пудинг. Тргнете настрана, додајте го путерот и постојано промешувајте додека комплетно не се растопи. Покријте со хартија за свежа храна, така што ќе го допрете дното за да спречите формирање на кора на пудингот додека се лади.
- Изматете го изладениот пудинг со помош на миксер и додајте го кремот со кокос. Нанесете го филот во изладените кори и измазнете со помош на шпатула.
- Во сад на пареа растопете го чоколадото. Декорирајте ги мини тартовите така што ќе оформите снешковци.
Добар апетит и забавно готвење!