Лазања со тиквички – совршен летен оброк
• Понеделник, 10 Август 2015
Лазањата е едно од најпопуларните јадења во светот, а постојат најразлични начини за подготовка на овој италијански специјалитет. Овој пат ви предлагаме лесна варијанта на вкусна лазања со тиквички.
Состојки за лазањата
| кори за лазања |
2 | тиквички |
200 гр | сирење |
150 гр | моцарела |
200 гр | кашкавал ајдамер |
200 гр | кашкавал гауда |
| бешамел сос |
| босилек |
| маслиново масло |
Бешамел сос
40 гр | брашно |
40 гр | путер |
500 мл | млеко |
| сол |
| црн пипер |
| мелено индиско оревче |
Подготовка
- Исечете ги тиквичките по должината на тенки парчиња, премачкајте ги со малку маслиново масло и ставете малку сол и босилек. Оставете ги да се исцедат околу 15 минути. Потоа, потпечете ги на скара или потпржете ги во грил тава.
- Изрендајте ги кашкавалот и сирењето во одделни садови и оставете ги настрана.
- Подгответе го бешамел сосот. Растопете го путерот во длабок сад за готвење на ниска температура. Кога ќе почне да се прави пена, додајте го брашното и оставете го да се готви 5 минути. Постојано мешајте брзо со дрвена лажица. Турете малку од млекото. Ќе се формира каша со грутки. Потоа, додајте го остатокот од млекото и мешајќи обидете се да добиете хомогена смеса без грутки. Додајте сол, црн пипер и малку индиско оревче.
- Премачкајте го садот за печење со тенок слој бешамел сос и наредете од корите по целата површина.
- Врз корите, ставете еден ред тиквички. Поросете од изренданиот кашкавал и сирењето и додајте од сосот бешамел. Ставете уште еден слој кори и по истиот редослед продолжете со нанесување на состојките. Повторувајте ја постапката додека не ги потрошите сите кори и наведените состојки.
- Најгорниот слој треба да биде со кори, прелиени со бешамел сол и поросени со остатокот од кашкавалот.
- Печете во рерна на 200°С околу 40 минути, односно додека лазањата да добие златна боја.