• Четврток, 05 Ноември 2009
Состојки
1 | пакетче лазањи |
500g | мелено месо |
200g | рендан кашкавал |
1 | глава кромид |
1‑2 с.л. | масло |
3 | чешниња лук |
3 с.л. | доматен сос |
| оригано |
| магдонос |
| црн пипер |
| вегета |
1 с.л. | сос бешамел |
Подготовка
- Исечкајте го кромидот и ставете го да се пржи во тавче со загреано масло.
- Ставете на оган тенџере со солена вода. Откако водата ќе започне да врие, додајте ги лазањите да се варат.
- Кога кромидот ќе добие златна боја, во тавчето додајте го и меленото месо. Постојано мешајте.
- Откако месото ќе ја промени својата боја, во тавчето додајте ги и доматниот сос, лукот, ориганото, магдоносот, пиперот и вегетата и пржете додека не ја добиете посакуваната густина.
- Во добиената смеса додајте го сосот бешамел.
- Откако ќе ги сварите лазањите, земете тава за печење, премачкајте ја со масло и наредете еден ред лазањи. Над нив ставете од смесата со мелено месо и рендан кашкавал, па потоа пак ред од лазањите. Постапката се повторува додека не ги наридете сите лазањи.
- Најгорниот слој треба да биде со лазањи. Врз него ставете го остатокот од ренданиот кашкавал.
- Ставете ја тавата во рерна и печете 30 минути на температура од 200°С.
Време за подготовка: 1 час