Обожавате кога мирисот на домашен специјалитет се разлева низ вашиот дом? Го имаме рецептот за оброк кој ќе ги задоволи и најекстремните хедонисти.
Со Александра Шијакоска ја истражуваме убавината на традиционални рецепти зготвени по најбрза постапка и со современ шмек. Па, ви предлагаме сочни плескавици со богат сос со црвено вино и здрави зеленчуци. Да започнеме:

Состојки
За плескавиците
1 ќесичка | Fant за ќофтиња |
150 гр | тиквички |
500 гр | мешано мелено месо |
¼ лажичка | сушена мајчина душичка |
300 гр | моркови |
500 гр | зелени зеленчуци |
2 лажички | маслиново масло |
сол |
За сосот
150 мл | црвено вино |
150 мл | балсамико оцет |
3 лажички | шеќер |
2 | чешниња лук |
Подготовка
2
Содржината од ќесичката Fant ја ставаме да отстои неколку минути во 150 мл млака вода вода и ја мешаме со меленото месо, мајчината душичка и тиквичките. Оформуваме 4 плескавици.
