Започнете ја вашата забава или вечера со впечатливи мали залчиња – мини корпици со различни филови.
Состојки за тестото
200 милилитри | млеко |
1 филџан | масло |
1 | јајце |
1 лажичка | сол |
1 | пресен квасец |
брашно по потреба |
Подготовка на тестото
Квасецот се остава да стаса со 1 лажица шеќер, 1 лажица брашно и малку вода.
Од квасецот и останатите состојки се меси средно меко тесто и се остава да стаса. Откако ќе стаса, се растегнува кора дебела околу 5 милиметри. Со чаша се сечат кругови од тестото кои се ставаат во претходно намачкани со маргарин метални корпици или друг облик на калапи.
Фил од пилешко
300 грама пилешко месо (батак или гради) се вари со зачини. Свареното месо се сецка на парчиња, се додава 200 грама сецкан кашкавал, 100 грама сецкани маринирани шампињони, малку кечап, 2 лажици павлака и оригано.
Од филот се става во секоја корпица и се пече.
Само овие корпици се печат заедно со филот. Останатите, се обликуваат во намрсени калапчиња, над тестото се става малку кујнска хартија и неколку зрна грав или ориз да не се подига многу тестото при печењето.
Фил со авокадо
1 авокадо се блендира со малку сок од лимон. Се додава крем сирење 150-200 грама, малку сецкан босилек и црн пипер. Се меша смесата и се полнат испечените корпи. Од горе се става чаден лосос.
Фил со павлака
1 краставица се сече на поситни коцки, се додава дробено или рендано сирење, неколку парчиња сувомеснато (може и без него), сецкани ореви, 2 лажици мајонез, сецкан магдонос и павлака. Се меша сè заедно. Со овој фил се полнат испечени корпици и се украсува со маслинка.
Погодни се зошто првите можат и да се замрзнат со филот, а останатите празни, па по потреба да се полнат со каков било фил или салата.
Рецептот е на форумџиката @anel, која доби најмногу гласови во кулинарскиот натпревар „Фемина готвач – Тема: Закуски“.