Барате идеја за лесен летен ручек кој заситува? Пригответе за вашите најблиски крокети од риба.
Состојки
За крокетите | |
4 | компири |
4 | филети од риба, без коски (риба по избор, пожелно е да е морска) |
1 | јајце |
магдонос | |
1 лажица | капари |
1 лажица | павлака |
½ лажичка | густин |
лимон | |
презла | |
сол | |
бибер | |
За панирање | |
1 | јајце |
презла |
Подготовка на крокетите
- Компирите исечкајте ги на коцки и ставете ги да се варат. Околу 10-15 минути пред крајот, во нив додајте ги филетите риба и продолжете да ги варите заедно. Кога ќе бидат готови, тргнете ги од оган и исцедете ги.
- Испасирајте ги компирите и рибата и оставете ги да се ладат. Кога нема да се жешки, во нив додајте ги останатите намирници (јајце, сечкан магдонос, сечкан капари, павлака, сок од лимон или изрендана кора од лимон, густин, презла по потреба). Измешајте. Ако смесата е многу течна, се додава презла, а доколку е сува, можете да додадете јајце. Зачинете по вкус.
- Оставете ја смесата во фрижидер околу 1 час (најдобро е да отстои цела ноќ).
- Формирајте ги крокетите и тркалајте ги во јајце и презла пред да ги ставите да се пржат во загреано масло. Излегуваат отприлика 20-25 парчиња.
- Откако ќе ги извадите од маслото, поставете ги на кујнска хартија за да се впие вишокот масло.
Крокетите се сервирани со бел сос.
Состојки за сосот
3-4 | кисели краставички |
1 | варено јајце |
2 лажици | павлака |
1 лажица | мајонез |
магдонос | |
копар | |
сок од лимон | |
бибер | |
сол |
Подготовка на сосот
- Краставичките и јајцето исечкајте ги на мали коцки.
- Додајте ги останатите состојки и добро промешајте. Зачинете по вкус.
Рецептот е на форумџиката @Babushka, која доби најмногу гласови во кулинарскиот натпревар „Фемина готвач – Тема: Риби“.