Идеално мезе за лежерен пречек на гости, совршено предјадење, најпримамлив додаток на зачинет специјалитет, дури и превкусна основа на комплетен оброк... Откако еднаш ќе ги направите крцкавите мини палачинки од компири, тие ќе прераснат во незаменлив дел од вашиот кулинарски „арсенал“ за освојување комплименти.
Златните дискови со неправилна форма (latkes), кои се асоцираат со празникот Ханука, се лесни за подготовка, а толку крцкави и вкусни што не е возможно да не слушнете „Ммм, мх, мх...“.
Состојки
1 кг | компири, излупени и рендани |
1 главица | жолт кромид, рендана |
3 големи лажици | брашно |
Vegeta Natur за крцкави компирчиња | |
½ лажичка | црн бибер |
масло за готвење | |
млад кромид (за декорација) | |
кечап (опционално) | |
кисело млеко (опционално) | |
пире од јаболка (опционално) | |
Подготовка
- Изрендајте го кромидот и оставете го да се цеди.
- Излупените компири изрендајте ги (половина на крупно, половина на ситно). Веднаш префрлете ги во кујнска крпа и исцедете ја течноста од нив. Не чекајте премногу, бидејќи компирите ќе започнат да потемнуваат. Доколку ви се налага да почекате, ставете ги компирите во вода за да го спречите потемнувањето.
- Во ренданите компири, додајте го кромидот, а потоа и брашното, зачинот Vegeta Natur за крцкави компирчиња и црниот бибер. Внимателно промешајте ја смесата.
- Во тава за пржење, ставете доволно масло за да биде прекриено дното. Од смесата правете мини палачинки и ставајте ги да се пржат на средна температура. Не трудете се да бидат во правилна форма, бидејќи тоа е дел од шармот на ова јадење.
- Пржете по околу 4 минути по страна, односно додека да добијат златна боја.
- Слатка варијанта: Една од најпопуларните комбинации вклучува пире од јаболка, кое може да се подготви екстремно брзо дома. Едноставно излупете 3-4 јаболка и исечкајте ги на мали парчиња. Ставете ги во тенџере покриено со капак заедно со еден филџан вода. Штом ќе омекнат, ставете ги во блендер и ќе добиете домашен овошен сос за многу намени.
- Солена варијанта: Служете ги со кисело млеко и млад кромид, кечап или сенф. Поросете со Vegeta Natur за крцкави компирчиња и дајте им избор на гостите да експериментираат со сосови.
Одлична опција е да направите минимално поголема палачинка од смесата и да ја надградите со кисело млеко, млад кромид и месо, за да добиете оброк од кој сите ќе бидат задоволни.