Секој од нас обожава домашни десерти, а принцес крофните се еден од најчесто приготвуваните рецепти во македонските домаќинства.
Еве како да ги направите највкусните принцес крофни од кои сите ќе посакаат уште една повеќе.
Состојки
4 филџани | вода |
2 филџани | масло Брилијант |
4 филџани | брашно |
1 | прашок за пециво Витаминка |
8-9 | јајца |
Подготовка
- Загрејте ја рерната на 200°C.
- Водата и маслото ставете ги заедно да зовријат во длабок сад.
- Откако ќе зовријат, тргнете ги од огнот, па додајте ги брашното и пецивото. Целата смеса се меша заедно и се остава убаво да се олади.
- Во изладената смеса, додавајте ги јајцата едно по едно и матете со миксер.
- На два големи плеха ставете хартија за печење и премачкајте ја со масло.
- Со мала лажица формирајте топчиња и распределете ги на плеховите. Можете да користите и шприц за правење на формите.
- Печете 20 минути на 200°C со вклучен вентилатор, а потоа уште 4-5 минути на 150°C. Значително важно е при печењето ниту еднаш да не ја отворате рерната.
Состојки за филот
125 гр | маргарин |
3 | пудинзи ванила Витаминка |
7 лажици | шеќер |
1,5 литар | млеко |
3 пакетчиња | ванилин шеќер Витаминка |
8 лажици | густин |
Подготовка на филот
- Издвојте 18 лажици ладно млеко во сад и додајте ги трите пудинзи, шеќерот и густинот. Мешајте со лажица.
- Останатото млеко ставете го на оган да зоврие. Откако ќе зоврие, додајте ги маргаринот и ванилиниот шеќер.
- Тргнете го од оган и додадете ја смесата со пудинзите. Промешајте. Со постојано мешање се враќа на оган уште 1-2 минути. Оставете го добро да се олади.
- Испечените крофни пресечете ги на половина и внатрешноста исполнете ја со филот. Декорирајте со стопено чоколадо за готвење.