Состојки
250g | макарони |
сол | |
1 лажица | путер |
1 лажица | обичнo сeнаменско брашно |
1/2 чаша | Битолско трајно млеко со 3,2% мм |
3 | јајца |
кромид (по вкус) | |
1/2 лажичка | црвен пипер |
сок од цеден лимон | |
250g | конзервирана туна |
1/4 шолја | БиМилк Ајдамер (рендан) |
магдонос | |
пармезан |
Инструкции за приготвување
- Загрејте ја рерната на 180°C.
- Во голем сад зовријте вода во која сте додале малку сол и пригответе ги макароните според инструкциите на кесата. Исцедете ги и оставете ги настрана.
- Ставете го путерот во загреана тава. Откако ќе се растопи, постепено додавајте го брашното и пропржете го 2-4 минути.
- Тргнете ја смесата од огнот и постепено додавајте го Битолското трајно млеко, постојано мешајќи додека не се згусне.
- Додајте го кромидот и претходно изматените јајца. Зачинете со сол (по вкус), црвен пипер и сокот од лимон. Истурете ја смесата врз ренданиот Ајдамер.
- Измешајте ја целата смеса со туната и варените макарони и оставете ја на тивок оган околу 5 минути.
- Печете во рерна околу 20 минути.
- Ставете во чинија за сервирање, поросете со пармезан и украсете со магдонос.