Тестенините имаат моќ да ни ја разбудат кулинарската креативност како ретко која друга храна. Сите ги обожаваат, постојат илјадници варијации за подготовка, а секогаш оставаат простор и за кујнски експерименти.
Една од најпопуларните паста комбинации е макарони со сирење, а ние ви предлагаме да ја послужите во забавна форма - како мафини. Изненадете ги гостите на следната забава или вашите деца за вечера со вкусни мафини кои ќе се разграбаат подеднакво брзо како и од мали, така и од големи прсти.
Состојки
За мафините
250 грама | тестенини полжави Zlato Polje |
30 грама | путер |
2 лажици | брашно |
1 ½ шолја | млеко (375 милилитри) |
1 шолја | рендано чедар сирење |
1 шолја | рендан кашкавал по избор |
1 | јајце |
сол | |
црн пипер |
За декорација
младо кромитче | |
пржена сланина | |
чедар сирење |
Подготовка
- Загрејте ја рерната на 200°C.
- Сварете ги тестенините во солена вода согласно инструкциите на пакетчето, а потоа исцедете ги. Штом минимално ќе оладат, во нив додајте го јајцето кое претходно малку ќе го изматите.
- Ставете го путерот во тава и растопете го на оган на средна температура. Додајте го брашното и добро промешајте.
- Бавно налевајте го млекото во тавата додека постојано ја мешате смесата. Зачинете со црн пипер и прстофат сол.
- Кога белата смеса ќе започне да крчка, исклучете го оганот и додајте ги чедарот и кашкавалот. Мешајте за да се растопат и да постигнете хомогеност.
- Додека смесата сè уште е топла и растеглива, додајте ја во сварените тестенини. Промешајте за да распределите рамномерно.
- Премачкајте го калапот за мафини со масло. Со лажица наполнете ја секоја вдлабнатина на калапот. Печете 15 минути, односно додека мафините не добијат златна боја. Оставете ги да оладат најмалку 10 минути пред да ги извадите од калапот. Наведените состојки се за 12 мафини со стандардна големина.
- За да го збогатите вкусот и изгледот на мафините, можете да декорирате со младо кромитче, исецкана пржена сланина, рендано сирење, лентички од чили пиперчиња и сл.