Компирите се многу вкусна храна и идеален гарнир на скоро секое јадење. Има различни начини за подготвување на компирите. Подолу се опишани основните од нив.
Чипси
Излупете ги компирите и исечкајте ги во форма на тенки лисја. Потопете ги во ладна вода и оставете ги 1 час. Потоа потсушете ги. Подгответе 2 тенџериња со масло и поставете ги на оган - едното на температура од 190 степени, а другото на температура од 160 степени. Пржете ги компирите на температура од 160 степени и на крајот ставете ги во другото тенџере на повисока температура за да добијат златна боја.
Варени
Потопете ги компирите со студена вода и ставете ги на оган. Кога водата ќе започне да врие, додајте сол. Колку време е потребно за да се сварат компирите зависи од нивната големина. Со виљушка можете да проверувате дали се готови. Ако лесно можете да ги прободете до средината, тоа е знак дека се варени.
Печени
Исечкајте ги компирите на мали парчиња и варете ги 5 минути. Исушете ги и ставете ги во тава, која претходно сте ја загреале во рерна. Ставете ги во рерната и печете ги на температура од 220 степени околу 1 час. Компирите се готови кога имаат златна боја и се крцкави однадвор, а меки внатре.
Помфрит
Овој начин на приготвување воопшто не е здрав, затоа избегнувајте го. Сепак, никој не може да им одолее на убаво испржени компирчиња. Ставете ги исечканите компирчиња во многу жешко масло и потоа намалете ја температурата за да се пржат бавно. Мешајте од време на време.