Топлите сончеви денови нè асоцираат на полесни оброци кои не бараат премногу состојки и за кратко време се готови за да бидат послужени на трпезата.
Во продолжение ќе најдете одлична идеја за летен ручек без месо, во кој главна улога имаат доматите.
Состојки за салатата
1 црпалка | варен бел грав |
½ | печена пиперка |
½ | домат |
кромид | |
лук | |
сол | |
бибер | |
магдонос | |
масло | |
маслинки |
Подготовка на салатата
- Сварете го гравот без зачини.
- Во исцедените зрна грав додајте ја печената пиперка исечкана на покрупни парчиња.
- Исечкајте го доматот на ситни коцки, а кромидот на тенки месечинки и додајте ги во салатата.
- Едно чешне лук истолчете го со сол, бибер и масло. Прелијте ја салата со направениот дресинг и украсете со маслинки и магдонос.
Состојки за ќофтињата
1 | домат |
¼ | главица кромид |
1 | чешне лук |
1 супена лажица | брашно |
1-2 | кришки стар леб |
сол | |
бибер | |
магдонос | |
1-2 лажички | масло |
Подготовка на ќофтињата
- Изберете „помесест“ домат. Од него отстранете ги семките и сочниот дел. Исечкајте го на ситно или испасирајте го на крупно. Важно е да не изгледа како каша, за да може да се чувствуваат мали парчиња при јадењето. Ставете го исечканиот домат во цедалка и оставете го неколку минути.
- Исечкајте ги на ситно кромидот, лукот и магдоносот.
- Натрошете го лебот.
- Измешајте ги сите состојки. Додајте ги брашното и маслото и зачинете со сол и бибер по вкус. „Месете“ како кога приготвувате обични ќофтиња. Регулирајте ја густината на смесата со брашно, стар леб или лебни трошки.
- Оставете ја смесата во фрижидер околу половина час за да се соединат состојките.
- Премачкајте ги дланките со масло и оформете ги ќофтињата. Од оваа доза излегуваат 4 ќофтиња. Испржете ги во жешко масло.
Рецептот е на форумџиката @zhap4e, која доби најмногу гласови во кулинарскиот натпревар „Фемина готвач – Тема: Сè од домати“.