Во последните години, научните истражувања сè повеќе ја истакнуваат важноста на здравјето на цревата за целокупната благосостојба. Човечкиот дигестивен систем содржи трилиони бактерии, познати како цревна микрофлора, кои играат клучна улога во варењето на храната, метаболизмот, имунолошката функција, па и дури и во менталното здравје.
За одржување на оптимално здравје, од суштинско значење е да се поттикне рамнотежата на корисните бактерии во цревата. Новиот пробиотски јогурт на ДУКАТ Б-Актив со Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) и витамин Б6 е создаден токму за оваа цел – да помогне во поддршка на дигестивното здравје, имунолошката состојба и енергетскиот метаболизам.

Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) – еден од најистражуваните пробиотици во светот
Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) е еден од најтемелно проучените пробиотски соеви, со над 1.000 научни публикации и повеќе од 200 клинички студии кои ја потврдуваат неговата ефикасност. Истражувањата покажуваат дека LGG:
- Ја одржува рамнотежата на цревната микрофлора – LGG го поддржува здравјето на дигестивниот систем преку поттикнување на растот на корисните бактерии и спречување на прекумерен развој на штетни микроорганизми (Szajewska et al., 2016).
- Ја подобрува дигестијата – Истражувањата сугерираат дека LGG може да помогне во намалување на симптомите на нарушена дигестија, како подуеност и нередовно празнење на цревата, особено кај лица со чувствителен дигестивен систем (medinfo.bg).
- Го зајакнува имунолошкиот систем – Околу 70% од имунолошките клетки на телото се наоѓаат во цревата. Истражувањата покажуваат дека LGG го стимулира производството на природни антитела и помага во зајакнување на бариерната функција на цревата (Vlasova et al., 2016).
- Го намалува ризикот од инфекции – Долгорочните студии покажале дека LGG може да помогне во намалување на зачестеноста и времетраењето на респираторните инфекции, особено кај деца и лица со ослабен имунолошки систем (Hatakka et al., 2001) .
- Го поддржува здравјето на дигестивниот систем за време на употреба на антибиотици – Антибиотиците можат да ја нарушат рамнотежата на цревната микрофлора, што доведува до нарушена дигестија. Клиничките студии покажуваат дека LGG може да помогне во обновување на рамнотежата и да го намали ризикот од антибиотско-индуцирана дијареја (Szajewska & Kołodziej, 2015).
Редовната консумација на LGG преку пробиотски производи, како што е јогуртот, овозможува природен начин за поддршка на цревното здравје и имунитетот.

Витамин Б6 – клучен нутриент за имунитетот и метаболизмот на енергија
Витаминот Б6 (пиридоксин) е есенцијален нутриент кој игра значајна улога во бројни физиолошки процеси. Освен што е неопходен за метаболизмот, новите истражувања сè повеќе ја истакнуваат неговата важност за имунолошката функција и здравјето на нервниот систем.
- Поддршка на имунолошкиот систем – Недостатокот на овој витамин може да доведе до ослабен имунолошки одговор, зголемувајќи го ризикот од инфекции. На пример, студија објавена во "American Journal of Clinical Nutrition" покажува дека недостатокот на витамин Б6 кај стари лица резултира со намалена продукција на интерлеукин-2 и нарушено создавање лимфоцити, што укажува на нарушен имунитет (definicijahrane.hr).
- Производство на енергија и намалување на заморот – Витаминот Б6 е неопходен за метаболизмот на протеините, јаглехидратите и мастите, овозможувајќи му на организмот ефикасно да ја претвора храната во енергија. Исто така, игра улога во регулацијата на невротрансмитерите, поддржувајќи ја функцијата на мозокот и намалувајќи го неговиот замор (Kennedy, 2016).
- Антивоспалителни својства – Некои истражувања укажуваат на тоа дека витаминот Б6 може да има антиинфламаторни ефекти, што би можело да помогне во намалување на ризикот од хронични воспалителни состојби, како што се срцевите заболувања (Sasaki et al., 2002).
Во комбинација со LGG, витаминот Б6 овозможува моќна поддршка за дигестивното здравје, имунитетот и енергетскиот баланс, правејќи го овој јогурт добар додаток на избалансираната исхрана.

Едноставен и вкусен начин за поддршка на здравјето
Интегрирањето на пробиотици и есенцијални витамини во секојдневната исхрана не мора да биде комплицирано. Пробиотскиот јогурт на Дукат Б-Актив со LGG и витамин Б6 е хранлив производ што овозможува целосна поддршка на дигестивното и имунолошкото здравје.
Може да се консумира како дел од појадокот, ужината или како додаток на некој оброк. На тој начин се грижите се за вашето здравје – со секоја голтка!
Користена литература
- Szajewska H. et al. (2016). Probiotics for the Prevention of Antibiotic-Associated Diarrhea in Children. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 62(3):495-506.
- Лазарова Е. (2018). Lactobacillus rhamnosus GG (WAYA®) в детската гастроентерология. Достапно на: https://medinfo.bg/spisanie/2018/%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B9-9-2018/lactobacillus-rhamnosus-gg-waya-%D0%B2-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F/?utm_source=chatgpt.com
- Vlasova A.N. et al. (2016). Comparison of probiotic lactobacilli and bifidobacteria effects, immune responses and rotavirus vaccines and infection in different host species. Vet Immunol Immunopathol. 172:72-84
- Hatakka K. (2001). Effect of long term consumption of probiotic milk on infections in children attending day care centres: double blind, randomised trial. BMJ. 322(7298):1327.
- Szajewska H., Kołodziej M. (2015). Systematic review with meta-analysis: Lactobacillus rhamnosus GG in the prevention of antibiotic-associated diarrhoea in children and adults. Aliment Pharmacol Ther. 42(10):1149-57.
- Definicija Hrane (2011). Vitamin B6 - utjecaj na bolesti i zdravlje. Definicija hrane d.o.o. Достапно на: https://definicijahrane.hr/definicija/hranjive-tvari/vitamini/vitamin-b6/utjecaj-na-bolesti-i-zdravlje/?utm_source=chatgpt.com
- Kennedy, D.O. (2016). B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review. Nutrients. 8(2), 68.
- Sasaki, H., et al. (2002). Vitamin B6 suppresses NF-κB activation in LPS-stimulated mouse macrophages. International Journal of Molecular Medicine. 16(6), 1071-1075.
Автор
Антонио Велковски
Магистер по нутриционизам