Жените коишто пијат варено кафе повеќе од 4 пати дневно се изложени на помал ризик од појава на рак на дојка, во споредба со жените што пијат варено кафе поретко од еднаш дневно.
Тоа е заклучокот од истражување на шведскиот универзитет Умеа, а во кое учествувале
Резултатите од истражувањето уште покажале и дека кај жените кои пиеле филтер кафе се зголемил ризикот од рана појава на рак на дојка (пред 49 години), а се намалил ризикот од појава на рак на дојка на возраст над 55 години.
Кај мажите, вареното кафе предизвикало зголемување на ризикот од појава на рак на панкреасот и рак на белите дробови.
Разликата меѓу вареното кафе и филтер кафето е тоа што вареното содржи 80 пати повеќе масни киселини специфични за кафето. Истражувањето било спроведено за скандинавското варено кафе, кое по хемиски состав е многу слично со турското.