Дочекајте ги гостите за празничните денови со слатки „зајачиња“ со лиснато тесто.
Овие неодоливи закуски се приготвуваат само со неколку состојки, а несомнено ќе бидат хит на вашата богата трпеза.
Зајачињата се прават во две варијанти, за кои основата е лиснато тесто. Првиот начин е со премачкување на чоколаден крем, додека вториот е со растопен путер и шеќер со цимет.
Зајачиња со крем
Зајачиња со путер, шеќер и цимет
Постапката е едноставна: Премачкајте го лиснатото тесто со чоко крем или со путер и шеќер со цимет, со тоа што ќе ги изоставите краевите. Краевите на тестото намачакајте ги со вода. Одгоре поставете уште едно лиснато тесто и со виљушка притиснете по рабовите. Расечете тенки ленти и со вртење, оформете „зајачка глава со уши“. Слатките можете да ги декорирате со бонбони или шлаг.