Ако имате проблем со висок холестерол, научниците велат дека само намалувањето на консумацијата на мрсна храна не е најдобра стратегија. Многу поефективно е да ја збогатите вашата исхрана со овес и јаткасти плодови.
Канадски истражувачи го следеле нивото на холестерол на пациенти кои имале висок холестерол. Било откриено дека оние учесници кои во својата исхрана внесувале јаткасти плодови, соја и овес, во рок од 6 месеци успеале да го снижат нивото на „лош“ холестерол со 13%.
За споредба, кај пациентите кои единствено ја ограничиле консумацијата на храна богата со заситени масти, нивото на „лош“ (LDL) холестерол било намалено само со 3%.
„Ако им покажеме на луѓето дека можат да го контролираат својот холестерол, им враќаме дел од одговорноста, но исто така ја враќаме моќта во рацете на обичните граѓани“ – изјавил Дејвид Џенкинс, кој го предводел истражувањето.