Во текот на зимските денови особено треба да внимаваме на внесувањето на витамин Ц. Но, отсекогаш нутриционистите советувале дека храната богата со витамин Ц е многу подобар избор отколку витаминот Ц од таблети.
Сега научниците открија зошто консумирањето портокал е многу подобро за нас отколку пиењето на таблета витамин Ц или други апчиња.
Тие тврдат дека уникатниот микс од антиоксиданси кои ги има во портокалот работат многу поефективно заедно, отколку одделно.
„Сметаме дека портокалот е толку добар за нас поради конкретниот микс од антиоксиданси“ – изјавил Тори Паркер од Универзитетот Brigham Young од Јута.
Антиоксидансите се особено корисни за нашето здравје. Тие го забавуваат процесот на стареење на клетките, а помагаат и во заштитата од рак и срцеви болести.